Wykonanie


Jakiś czas temu
Marta zaproponowała mi przygotowanie wspólnego śniadania . Motyw przewodni?
Awokado !
Awokado w swojej niespodziewanie słodkiej odsłonie. Zgodziłam się bez wahania. Moje pierwsze podejścia do
awokado nie były udane - brak zachwytu popularnym superfood to było mało powiedziane, jednak z czasem odkryłam swój własny patent na ten niezwykle zdrowy
owoc. Na początku urzekł mnie on dzięki wspólnemu obiadowi autorstwa Angeliki - było to spaghetti z grillowanym
kurczakiem oraz
cytrynowym sosem z
awokado. Po tym daniu wszystko związane z
awokado wydało się pewniejsze i smaczniejsze. Dzisiaj witaminowa bomby w formie czekoladowej pasty znalazła swoje miejsce w naleśnikach. Jedna z czytelniczek (pozdrawiam, Agata) napisała swego czasu, że stęskniła się już za "moimi cienkimi naleśnikami" . Oto powróciły, kryjąc w sobie
czekoladowy krem z
cynamonową nutą i domieszką
migdałów . Krem, który domaga się powtórzenia !Co przygotowała Marta? O tym więcej już niebawem na jej blogu... :)Przepis na naleśniki TUTAJ .

/1 słoiczek/- 1 miękkie, dojrzałe
awokado- 2 łyżki
syropu z agawy/3 łyżki
miodu- 2 łyżki naturalnego
kakao- 1/3
laski wanilii *- szczypta
cynamonu- 2 łyżki
migdałówAwokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć
owoc do blendera, dodać
syrop z agawy lub
miód oraz
kakao,
cynamon i ziarna z
laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać łyżkę
migdałów, zblendować do lekkiego rozdrobnienia
orzechów. Dodać drugą łyżkę
migdałów, wymieszać i przełożyć do naczynia lub słoiczka.*można zastąpić kilkoma kroplami
olejku waniliowego lub łyżeczką
cukru wanilinowego - w tym wypadku proporcjonalnie zmniejszamy ilość
syropu z agawy lub
miodu