Wykonanie
Pyszne muffiny, niskowęglowodanowe. Mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.
Składniki na muffiny: 1 dl = 100 ml150 g
masła niesolonego6 jaj2 łyżki stewi lub sukrin100 g cream cheese1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 dl
mąki kokosowej2 łyżki babki jajowatej zmielonej , fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)½ dl
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa orzechowa:1 dl zmielonych
orzechów laskowych100 g miękkiego
masła niesolonego50 g cream cheese3 łyżki stewi lub sukrinPosypka:posiekane
orzechy laskoweSposób przygotowania:Rozpuść
masło w garnku. Ubij
jaja ze
stewią w dużej misce, wlej ciepłe
masło, cream cheese i
cukier waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto. Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce czyli
mąkę, babką jajowata,
kakao,
proszek do pieczenia następnie połącz całość. Wypełniaj
ciastem 3/4 papilotki. Piecz w 175 °C ok 15 - 20 minut. Niech ostygną. W
między czasie zrób masę
orzechową. Połącz wszystkie składniki na gładki krem. Rozłóż krem na muffinach i udekoruj posiekanymi
orzechami. Smacznego!