ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowo - orzechowe - LCHF

Muffiny czekoladowo - orzechowe - LCHF

nazwa

Wykonanie

Pyszne muffiny, niskowęglowodanowe. Mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.
Składniki na muffiny: 1 dl = 100 ml
150 g masła niesolonego
6 jaj
2 łyżki stewi lub sukrin
100 g cream cheese
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 dl mąki kokosowej
2 łyżki babki jajowatej zmielonej , fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)
½ dl kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
1 dl zmielonych orzechów laskowych
100 g miękkiego masła niesolonego
50 g cream cheese
3 łyżki stewi lub sukrin
Posypka:
posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w garnku. Ubij jaja ze stewią w dużej misce, wlej ciepłe masło, cream cheese i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto. Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce czyli mąkę, babką jajowata, kakao, proszek do pieczenia następnie połącz całość. Wypełniaj ciastem 3/4 papilotki. Piecz w 175 °C ok 15 - 20 minut. Niech ostygną. W między czasie zrób masę orzechową. Połącz wszystkie składniki na gładki krem. Rozłóż krem na muffinach i udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/06/muffiny-czekoladowo-orzechowe-lchf.html