Wykonanie
Jak mus to mus...Przerobiliśmy z mężem 11 kg
jabłek na musy. Jesteśmy zadowoleni, że mamy zapas na jesień. Jak na razie było jedno podejście, ale zakończyło się sukcesem w postaci dziewięciu słoików :)
Składniki: 1 dl = 100 ml4 kg
jabłekok 1 dl
cukru zależy od
jabłek1 dl
wodySposób przygotowania:Obierz
jabłka ze skórki, wytnij gniazda, pokrój na małe kawałki i wrzuć do zimnej
wody. Zważ. Gotuj w dużym garnku z 1 dl
wody. Na końcu jak już
jabłka się rozpadną dodaj
cukier i koniecznie spróbuj. Lepiej dać mniej
cukru od początku i próbować, żeby nie przesadzić z
cukrem. Ja nie lubię bardzo słodkich. Słoiki wyparz i włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C na kilka minut. Nałóż gotowy mus do słoików, dobrze zakręć. Na dno dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę, wstaw słoiki i zalej do 3/4
wodą. Gotuj około 30 minut od zagotowania. Wyjmij z
wody ciepłe słoiki i postaw do góry nogami na całą noc, najlepiej na drewnianej desce. Gotowe!