ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem i cynamonem - LCHF

Muffiny z rabarbarem i cynamonem - LCHF

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam muffiny na bazie mąki kokosowej i migdałowej z rabarbarem i cynamonem. Nisko węglowodanowe. Smaczne, zdrowe, mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.
Składniki: (12 muffinów) 1 dl = 100 ml
50 g roztopionego masła (solonego)
5 jaj
2 łyżki stewii lub sukrin
1 dl śmietany 36%
1 dl mąki kokosowej
1 dl mąki migdałowej
1 ½ łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 - 250 g rabarbaru
25 g masła (niesolonego)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka stewii lub sukrin
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz rabarbar, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle najlepiej na patelni, ale żeby się nie przypalił. Zdejmij patelnię z ognia dodaj cynamon i stewię. Pomieszaj. Roztop masło. Ubij jaja, wsyp stewię, dolej śmietanę i masło. Wymieszaj. Połącz suche składniki w osobnej miseczce: mąkę kokosową, migdałową, babkę jajowatą i proszek do pieczenia. A następnie połącz całość, na końcu dodaj rabarbar. Nałóż masę do papilotek. Piecz w 175° C około 15 - 20 minut. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/05/muffiny-z-rabarbarem-i-cynamonem-lchf.html