Wykonanie
Wczoraj zrobiłem na obiad, kurze pałki w
imbirze, miodzie, occie balsamicznym, duszone w pomidorach z... oczywiście odrobiną
chilli. Dzieciom bardzo smakowało.
Składniki:* pałki
kurczaka*
ryż*
imbir* łyżka
miodu* dwie łyżki
sosu sojowego* łyżeczka
octu balsamicznego*
czosnek (co najmniej 3-4 ząbki)* połowa
cytryny* puszka krojonych
pomidorów*
papryka w proszku (
chilli)*
cebula*
pieprzPrzygotowania zaczynamy od zrobienia marynaty. Zazwyczaj trzymam
kurczaka w przygotowanej marynacie, w lodówce przez co najmniej dwie godziny, ale z uwagi, na to, że nie miałem czasu i musiałem szybko zrobić obiad, tym razem poprzestałem jedynie na dokładnym wymieszaniu pałek w misce z marynatą.Marynatę przygotowujemy mieszając
sos sojowy z
octem balsamicznym, zmiażdżonym
czosnkiem,
miodem i szczyptom
chilli w proszku, możemy dodać odrobinę
soli, choć ja ze względu na użycie
sosu sojowego, raczej uważam z ilością
soli. Następnie dodajemy obrany i poszatkowany na bardzo drobno
imbir. Osobiście dodaję, bardzo dużo
imbiru, bo uwielbiam połączenie jego smaku z
miodem i
octem balsamicznym. Na koniec wciskamy
sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, i wkładamy do miski, pałki
kurczaka. Dla uzyskania większej intensywności smaku, można w trakcie mieszania w marynacie, po nakłuwać pałki, marynata przeniknie głębiej w
mięso.Opiekamy pałki, na rozgrzanym
oleju, na patelni, tak aby się trochę zarumieniły i następnie przekładamy do rondla, w którym przez chwilę wcześniej poddusiliśmy drobno posiekaną
cebulę. Zalewamy krojonymi
pomidorami. Dusimy na małym ogniu, ok. 40 minut, należy sprawdzić, czy w trakcie duszenia, nie należy podlać nieco
wody.
Ryż zrobiony klasycznie z
wody, więc nie
będę się rozpisywał.
Smacznego.