ßßß Cookit - przepis na Piernikowe ciasteczka

Piernikowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona pysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :)
Składniki - ilość na około 25-30 ciastek
400 g mąki pszennej
70 g miękkiego masła
1/3 szklanki miodu
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
3-4 łyżki stołowe mleka
1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu
1 łyżka kakao
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
opcjonalnie 1 łyżka zmielonych na proszek orzechów lub migdałów
Przygotowanie
Miód roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Do gorącego miodu dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki masło, rozmącone jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach około 2 cm od siebie i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub oprószyć cukrem pudrem.
Można je przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym pojemniku.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/01/piernikowe-ciasteczka.html