Wykonanie
Rosół to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych na świecie
polskich zup. Nie wymaga talentu kulinarnego, jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak jest to baza do ugotowania każdej innej zupy. Pierwotnie powstawał jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie samego
mięsa i nosił nazwe "rozsół"
ćwiartka z
kurczaka1 pęczek
włoszczyznykilka ząbków
czosnkusólpieprzprzyprawy do zup (wg uznania)
natka pietruszkimakaronDokładnie oczyszczone i umyte
mięso wkładam do dużego garnka z
wodą. Dodaje sół,
pieprz i gotuje na wolnym ogniu przez ok 20 min. Intensywne gotowanie i szybkie doprowadzenie do wrzenia powodują iż rosół staje się mętny i niesmaczny.
Włoszczyznę dokładnie myje i pokrojoną dodaje wraz z
czosnkiem do gotującego sie
wywaru.
Gotuje aż wszystko będzie miękkie. Odstawiam z ognia i odcedzam.
Mięso kroje na mniejsze kawałki. Gotuje
makaron, przekładam do miseczek i zalewam go rosołem, Dodaje po kawałku
mięsa i
marchewki. Przed podaniem ozdabiamy
natką pietruszki.Podczas gotowania można dodać połówkę
cebuli, dzięki temu
wywar będzie miał piękny żółty kolor. Ostudzony rosół, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, warto zamrozić i wykorzystywać w miare potrzeb.