Wykonanie
Przepisy na potrawy z
cukinii, zwanej w Polsce
kabaczkiem, są niezliczone, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki,
napoje, desery, a także marynaty. Ja dziś postanowiłam zrobić
cukinie faszerowaną. Przepis jest dość prosty, a
cukinią w tym wykonaniu można sobie pojeść do syta.
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_09_slash_faszerowana-cukinia-kuskusem-i/l/-169645518.jpg)
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_09_slash_faszerowana-cukinia-kuskusem-i/l/-1437988868.jpg)
1 większa
cukinia2
pomidory1
cebula1 łyżka
oleju1/2 szklanki
kuskusu1 szklanka rosołu lub
kostka rosołowa i
woda.
sólpieprz
Cukinie myjemy i przekrawam wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążam miąższ. Podgrzewam rosół lub gotuje
wode z
kostką rosołową. Szklanką gorącego rosołu zalewam
kuskus i zostawiam go na ok 15 min pod przykryciem, aby napęczniał.
Pomidory kroje w kostke. Posiekana
cebule szkle na patelni, dodaje
pomidory i
kuskus. Przyprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Tak usmażonym farszem wypełniam wydrążoną
cukinie. Układam je na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piekę 30 minutJest to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju
mięs.
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_09_slash_faszerowana-cukinia-kuskusem-i/l/1739353346.jpg)
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_09_slash_faszerowana-cukinia-kuskusem-i/l/-1980617040.jpg)