ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia kuskusem i pomidorami

Faszerowana cukinia kuskusem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Przepisy na potrawy z cukinii, zwanej w Polsce kabaczkiem, są niezliczone, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Ja dziś postanowiłam zrobić cukinie faszerowaną. Przepis jest dość prosty, a cukinią w tym wykonaniu można sobie pojeść do syta.
1 większa cukinia
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka oleju
1/2 szklanki kuskusu
1 szklanka rosołu lub kostka rosołowa i woda.
sól
pieprz
Cukinie myjemy i przekrawam wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążam miąższ. Podgrzewam rosół lub gotuje wode z kostką rosołową. Szklanką gorącego rosołu zalewam kuskus i zostawiam go na ok 15 min pod przykryciem, aby napęczniał. Pomidory kroje w kostke. Posiekana cebule szkle na patelni, dodaje pomidory i kuskus. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Tak usmażonym farszem wypełniam wydrążoną cukinie. Układam je na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piekę 30 minut
Jest to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Źródło:http://go-to-kitchen.blogspot.com/2013/09/faszerowana-cukinia-kuskusem-i.html