ßßß Cookit - przepis na "Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym"

"Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym"

nazwa

Wykonanie

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 grudnia . Soczysty pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym! To danie gwarantuje wspaniałe egzotyczne doznania smakowe tak niezbędne w ten zimowy mroźny czas. Jeśli chcecie, aby danie rzeczywiście spełniało Wasze oczekiwania nie rezygnujcie z moczenia mięsa w solance, dzięki tej czynności uzyskujemy dodatkową wilgoć i lepszy smak - polecam :-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 13 godz.
Liczba porcji: 6 porcji
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd :-)
filet z indyka (bez skóry i kości): 600 g
Marynata i sos:
sok pomarańczowy (najlepiej z wyciśniętych pomarańczy): 3/4 szklanki
powidła brzoskwiniowe : 3 łyżki
dżem pomarańczowy : 2 łyżki
kurkuma w proszku : 2 łyżeczki
ocet ryżowy lub 1 łyżka octu winnego : 2 łyżki
czerwona papryka w proszku (ostra): 1/2 łyżeczki
tymianek : 5 gałązek
tarty imbir (opcjonalnie): 2 łyżeczki
masło: 3 łyżki
suszona żurawina : 80 g
Kasza jęczmienna:
kasza jęczmienna (pęczak): 1 szklanka
bulion jarzynowy lub drobiowy lub woda : 500 ml
sól morska : do smaku
pieprz : 1/2 łyżeczki
masło: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
fileta płuczę, wkładam do niedużego garnka, wsypuję 1 łyżeczkę soli i zalewam zimną wodą
odstawiam na 15 minut w rondelku doprowadzam do zagotowania składniki marynaty: sok pomarańczowy powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku i imbir,dodaję 1/2 łyżeczki soli morskiej
po zagotowaniu odstawiam z ognia i studzę
indyka wyjmuję z wody, wkładam do woreczka foliowego na mrożonki i wlewam ostudzoną marynatę zawiązuję (zapinam) woreczek, mięso mieszam aby równomiernie pokryło się marynatą, wkładam do lodówki na około 12 godzin
piekarnik nastawiam na 180oC do formy żaroodpornej
wkładam mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlewam do miseczki)
do naczynia wlewam 1/2 szklanki wody, mięso polewam 1/2 szklanki marynaty, wstawiam do piekarnika i piekę bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej), jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temperaturę w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74oC) w trakcie pieczenia 4 razy polewam mięso marynatą na koniec wyjmuję formę z piekarnika, odkładam(czekam minimum 10 minut przed pokrojeniem, aby nie uciekły soki z mięsa)
mięso wykładam na talerz, a do naczynia z sosem wkładam żurawinę
formę stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowania
gotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos się zredukuje
odstawiam z ognia, dodaję masło i mieszając roztapiam je
wyciągam tymianek - sos jest już gotowy w czasie, gdy piecze się indyk gotuję kaszę jęczmienną: gotuję 2 szklanki bulionu (może być woda), dodaję kaszę,doprawiam pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion) dodaję masło, można dodać świeży tymianek lub 1 łyżeczkę listków
gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut ( do czasu wchłonięcia przez kaszę całego płynu)
ugotowany pęczak podaję z mięsem i polewam sosem; autorka proponuje kaszę jaglaną z morelami - ugotowaną kaszę wysypuje do miski, dodaje posiekane morele (100 g) i miesza :-)
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2015/12/pieczony-filet-z-indyka-w-sosie.html