ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny prosty przepis. Przepis podstawowy składa się z 2 składników (woda i wiórki kokosowe). Postanowiłam wypróbować nieco wzbogaconą wersję - dodałam łyżkę sezamu niełuszczonego (wapń) i daktyla (słodycz); wyszło super. Najlepsze dotychczas ;) Nadaje się do zabielania kawy czy herbaty, przygotowania kakao; można je też wykorzystać w wypiekach, dodać do płatków, czy po prostu wypić :)
Składniki (na 1l):
1 szkl wiórków kokosowych (najlepiej eko)
4 szkl wody przegotowanej
1 łyżka sezamu niełuszczonego
1 daktyl bez pestki
Wiórki wrzucam do garnka z wodą, podgrzewam do temperatury ok. 40 stopni. Następnie całość przelewam do kielicha blendera, w którym wcześniej umieszczam sezam i daktyla; miksuję mniej więcej 1 minutę na najwyższych obrotach.
Przecedzam przez gazę i przelewam do butelki.
Pozostałości suszę i wykorzystuję w wypiekach (dodaję np. do ciast, ciastek czy gofrów).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2016/01/domowe-mleko-kokosowe.html