ßßß Cookit - przepis na Mleko ryżowo-kokosowe

Mleko ryżowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Mleka ryżowego bądź sojowego używam praktycznie codziennie - do kawy, kakao, czasem robię budyń bądź zalewam nim granolę. Jednak ceny tych napoi roślinnych są wysokie, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ich domową wersję. Dzisiaj proponuję Wam mleko ryżowo-kokosowe, idealne z dodatkiem chrupiącej granoli, bardzo gęste, szczególnie dobre na ciepło. Robiąc to mleko nie sugerowałam się konkretnym przepisem, a i tak wyszło bardzo smaczne :-)
Składniki:
100 g ryżu brązowego
4 szklanki wody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
kilka sztuk daktyli (dodałam 4)
Wykonanie:
Ryż moczymy przez mniej więcej 3 h. Następnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy czterema szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak przez około 40 min.
(W czasie gdy ryż się gotuje do szklanki wsypujemy wiórki kokosowe i dolewamy wody do pełna). Następnie do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe (wraz z wodą, w której się moczyły) i daktyle. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min. Studzimy i dokładnie miksujemy, po czym przelewamy mleko przez sitko (o bardzo drobnych oczkach), albo gazę.
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/mleko-ryzowo-kokosowe.html