Wykonanie
Mleka ryżowego bądź
sojowego używam praktycznie codziennie - do
kawy,
kakao, czasem robię
budyń bądź zalewam nim granolę. Jednak ceny tych
napoi roślinnych są wysokie, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ich domową wersję. Dzisiaj proponuję Wam
mleko ryżowo-
kokosowe, idealne z dodatkiem chrupiącej granoli, bardzo gęste, szczególnie dobre na ciepło. Robiąc to
mleko nie sugerowałam się konkretnym przepisem, a i tak wyszło bardzo smaczne :-)Składniki:100 g
ryżu brązowego4 szklanki
wody1/2 szklanki
wiórków kokosowychkilka sztuk
daktyli (dodałam 4)Wykonanie:
Ryż moczymy przez mniej więcej 3 h. Następnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy czterema szklankami
wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak przez około 40 min.(W czasie gdy
ryż się gotuje do szklanki wsypujemy
wiórki kokosowe i dolewamy
wody do pełna). Następnie do gotującego się
ryżu dodajemy
wiórki kokosowe (wraz z
wodą, w której się moczyły) i
daktyle. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min. Studzimy i dokładnie miksujemy, po czym przelewamy
mleko przez sitko (o bardzo drobnych oczkach), albo gazę.
Smacznego!