ßßß Cookit - przepis na Jak gotować ciecierzycę (cieciorkę)?

Jak gotować ciecierzycę (cieciorkę)?

nazwa

Składniki

Wykonanie

W ostatnim czasie postanowiłam poszerzyć swój jadłospis o nowe, nieznane mi dotąd lub znane tylko ze słyszenia składniki. Swoją przygodę z nowościami rozpoczęłam od ciecierzycy. Nazwa była mi znana, sam groch z widzenia również. Smak był mi obcy. Poczytałam trochę o tym produkcie i okazało się, że ma on szereg zalet, które tym bardziej zachęciły mnie do jego wypróbowania. Cieciorka jest skarbnicą białka, sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i obniża cholesterol. Posiada też sporo witamin i minerałów. Nic tylko jeść :) Ugotowałam, spróbowałam i… zakochałam się w niej. Od kilku tygodni na stale gości w naszym jadłospisie w rozmaitych formach :) Chciałabym byście wyruszyli wraz ze mną na przygodą z ciecierzycą w roli głównej :)
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
3 szklanki wody
Szczypta soli
Dzień wcześniej umieszczamy ciecierzyce w garnku i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia: Wylewamy wodę po namoczeniu i zalewamy ciecierzyce świeżą wodą. Gotujemy około 1,5h, pod sam koniec dodając soli. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być miękka. Wodę, która została po gotowaniu cieciorki nie wylewamy, bo może się przydać do przygotowywania dalszych dań.
Tak przygotowaną ciecierzycę wykorzystujemy do przyrządzania wybranej potrawy :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/01/jak-gotowac-ciecierzyce-cieciorke.html