ßßß Cookit - przepis na Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie

Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś dla "mięsożerców"...pyszne żeberka, które się rozpływaja w ustach. Ich tajemnica, to subtelne połączenie smaku gorzkawego piwa ze słodkim miodem i cebulą...tyle. Temu połączeniu poza szczyptą soli i pieprzu, nic więcej nie trzeba.
Składniki:
1 kg żeberek wołowych
0,5 kg cebuli
0,5 l piwa jasnego
1 czubata łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso na rumiano.
W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić przyprawy , podsmażone mięso, dolać piwo i miód.
Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze podduszać na małym ogniu przez 30 minut. Cebula ma się prawie rozpadać, tworząc zawiesisty sos.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja najbardziej lubię z jasnym pieczywem. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/zeberka-woowe-duszone-w-miodzie-i-piwie.html