ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe mini - szarlotki

Ekspresowe mini - szarlotki

nazwa

Wykonanie

Nie cierpicie piec ciast ? Uważacie, że macie dwie lewe ręce i że lepiej, żebyście się za żadne pieczenie w ogóle nie brali ? Jeśli tak myślicie, to te ciasteczka są akurat dla Was! Zapewniam, że wyjdą, będą pyszne i zachęcą Was do dalszych działań kuchennych :)
Trzeba tylko pamiętać, by nie przygotowywać ich zbyt wcześnie, bo rozmiękną i stracą na chrupkości. Myślę, że najbezpieczniej będzie upiec same ciastka, a tuż przed podaniem napełnić je jabłkami.
Składniki :
1 płat gotowego ciasta francuskiego
prażone jabłka, np. takie
cynamon do oprószenia
ewentualnie bita śmietana
Przygotowanie :
Z ciasta francuskiego wycinam szklanką kółka, układam je na wyłożonej papierem blasze. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra - dół) na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia ciastek. Każde ciasto delikatnie przecinam nożem (najlepiej zębatym) na pół, dolne połówki napełniam prażonymi jabłkami, oprószam je cynamonem i przykrywam czapeczkami z drugich połówek ciastek. Można dodatkowo oprószyć z góry ciastka cukrem pudrem lub na każde nałożyć kleks bitej śmietanki.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/ekspresowe-mini-szarlotki.html