ßßß Cookit - przepis na Piernik i Pyszne na słodko

Piernik i Pyszne na słodko

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się ciasta, ale takiego szczególnego - piernikowego. Za oknem pogoda nas nie rozpieszcza, jest coraz zimniej a mi się przypomniał ten smak piernikowy. I z pomocą przyszła mi książka Ani Starmach - Pyszne na słodko od Wydawnictwa Znak Literanova . No to wieczorem szybko zrobiłam ciacho. Powiem wam, że zapach który się roznosił po mieszkaniu był niesamowicie pyszny. Dobrze, że zrobiłam go wieczorem, bo bym zjadła od razu połowę. A tak musiał czekać do rana na polewę. Koniecznie go spróbujcie, jest wspaniały.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g miodu spadziowego (od Miody Polskie)
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 g gorzkiego kakao
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
polewa
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, ja to zrobiłam mikserem. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Orzechy i śliwki pokroić na kawałki, oddzielić żółtka od białek. Do masła dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając, następnie dodajemy na przemian mąkę i miód (najlepiej aby był płynny, jak już nam się skrystalizował to należy go lekko podgrzać). Białka ubijamy na sztywno mikserem.
Jak wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą to dodajemy orzechy i śliwki oraz dodajemy delikatnie mieszając białko. Foremkę do keksu (40 cm) wysmarować masłem i wysypać mąkę, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 60 minut, do suchego patyczka. Piernik przekładamy na kratkę i studzimy.
Polewa - w garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą, polewamy nią nasz piernik. Smacznego.
Premiera nowej książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" już dzisiaj. Polecam wam tą książkę, jest naprawdę super. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i słodkich przepisów.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/11/piernik-i-pyszne-na-sodko.html