- 3 łyżki sypkiego maku- 250 ml maślanki- 3 jajka- 5 łyżek cukru- 8 łyżek mąki ( pszenną lub kukurydzianą )- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- dowolny dżemMaślankę, jajka i olej łączymy ze sobą. Następnie dodajemy proszek, cukier, przesianą mąkę i na koniec mak. Gotową masę przelewamy do papierowych papilotek, dodajemy małą łyżeczkę dżemu i pieczemy ok. 15 min ( do suchego patyczka).Studzimy. Dekorujemy według uznania może to być czekoladą, cukrem pudrem czy też kremem. Ja użyłam kremu czyli 200 ml śmietany 30%, fix, 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżka kakao. Śmietanę ubiłam na sztywno potem dodałam cukier puder,fix i kakao. Gotowy krem przełożyłam na zimne muffiny. :)