ßßß
Potrzebujemy (forma 30x45cm):- 400g maku,- 2szkl wody,- 2szkl mleka,- 2 płaskie łyżki masła,ciasto:- 300g cukru,- 250g masła,- 9 jaj,- 600g jabłek,- 9 łyżek kaszy manny,- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,- szczypta soli,polewa:- 2 łyżki śmietany,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki kakao,- 2 łyżki cukru.Mak zalać wodą i mlekiem, dodać masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok 15min (aż mak będzie miękki). Przelać na sitko i pozostawić najlepiej na całą noc. Suchy mak zemleć w maszynce do mięsa (drobne oczka) dwa razy. W misce utrzeć masło z cukrem i żółtkami (białka oddzielić i przełożyć do innej miski).Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach (poprzekrawać tak, by wiórki nie były długie). Przy pomocy gazy opatrunkowej wycisnąć nadmiar soku z jabłek. Do miski z jabłkami dodać kaszę manną i wymieszać.Do utartego masła dodawać mak i mieszać, dodać jabłka i wymieszać. Dodać 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać.Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w 160st - do suchego patyczka. Wystudzić.Przygotować polewę - wszystkie składniki upłynnić, dobrze wymieszać i polać wierzch ciasta.