Wykonanie
Kiedy byłam młodsza, nigdy nie darzyłam sympatią tego ciasta. Było dla mnie zupełnie obojętne. W końcu postanowiłam dać mu szansę. Przepis dostosowałam do swoich upodobań i wyszło coś naprawdę przepysznego. Do keksu użyłam
mąki orkiszowej, dodałam suszone
wiśnie i
śliwki, kandyzowaną
skórkę pomarańczową oraz
orzechy laskowe i ziemne. Przed podaniem polałam go polewą z
jogurtu i
czekolady karmelowej. Ciasto smakowało świetnie. Polecam!
/keksówka około 25 cm/120g
mąki orkiszowej jasnej30g
mąki orkiszowej razowej100g miękkiego
masła50g
cukru trzcinowego1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu25g suszonych
wiśni80g lekko pokrojonych suszonych
śliwek20g kandyzowanej
skórki pomarańczowej30g lekko posiekanych
orzechów ziemnych30g
orzechów laskowychpolewa:90g
czekolady karmelowej2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoJajko i
żółtko powinno być w temperaturze pokojowej.
Wiśnie i
śliwki przelać wrzątkiem. Odstawić.Utrzeć
masło z
cukrem na białą masę. Dodać
jajko i
żółtko. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dodać wszystkie
bakalie. Wymieszać. Wsypać
mąki,
proszek do pieczenia i
cynamon. Wymieszać do powstania w miarę jednolite ciasta. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 7 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec je jeszcze przez 33-35 minut. Po tym czasie keks będzie gotowy, ale można jeszcze sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić na około 10 minut do ostudzenia. Kiedy nie będzie już bardzo gorąca dodać
jogurt i energicznie wymieszać. Polać polewą keks. Smacznego!