Wykonanie
Danie delikatne, rozpływające się w ustach. Tak dobre, że poproszenie o dokładkę nie budzi żadnych wątpliwości. Co to? Kopytka ! Zwykłe kopytka ? Nie... to nie są zwykłe kopytka. Wegańskie, bezglutenowe, w których zwykłe
ziemniaki zastąpiliśmy tymi delikatniejszymi, słodszymi, czyli
batatami .Dania mączne nie należą do moich ulubionych. Od czasu do czasu je zjem, ale na co dzień wolę lżejsze potrawy, pełne warzyw i strączków. Te wegańskie kopytka zrobione z dodatkiem
batatów są jednak wyjątkiem. To danie tak pyszne, że m ogłabym je jeść codziennie.Kopytka z
batatów są o wiele lepsze od tych klasycznych, robionych z
ziemniaków. Delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Zazwyczaj podaje je z cudownie aromatyczną, chrupiącą smażoną
szałwią, lekko
orzechowym olejem arganowym i wegańskim
parmezanem. Nieprawdaż, że brzmi jak kulinarna bajka?Kopytka te są niewątpliwie idealne dla dzieci. To wegańskie i bezglutenowe danie, które przyciąga małe oczka pięknym kolorem i lekko słodkim smakiem. To także wspaniałe przemycenie niezwykle zdrowego
batata do dziecięcej diety. Jeżeli jesteś mamą małego wybrednego smakosza, który nie przepada za
szałwią, możesz podać kopytka saute, polane
śmietaną roślinną lub
jogurtem wegańskim. Będą równie pyszne.

wegańskie bezglutenowe(2-3 porcje)- 500 g puree z upieczonych
batatów (ok. 2-3
batatów)*- 80 g
skrobi z tapioki (3/4 szklanki) / można zastąpić ją inną
skrobią- ok. 100 g
mąki kukurydzianej (3/4 szklanki)- 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej- duża szczypta
soli himalajskiej / morskiej- świeże liście
szałwii-
olej do smażenia- do podania:
olej arganowy (lub inny
olej o
orzechowym aromacie), wegański
parmezanDo miski wrzucam puree z upieczonych
batatów,
mąki,
płatki drożdżowe,
gałkę muszkatołową i
sól. Całość zagniatam w jednolite ciasto.Ciasto przekładam na oprószoną
mąką kukurydzianą stolnicę. Formuję z niego podłużne rolki, lekki podsypując je
mąką (ciasto jest delikatnie i miękkie, dzięki temu kopytka będą delikatne). Następnie nożem wycinam skośne kopytka.W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną
wodę. Kiedy
woda wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam kopytka z
batatów. Delikatnie mieszam łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuję kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 min od wypłynięcia wyłowić jednego i spróbować.W międzyczasie, gdy kopytka się gotują, na drugą patelnię wlewam
olej. Na jeszcze nie rozgrzany do końca
olej wkładam listki
szałwii i dalej podgrzewam. Listki
szałwii smażę ok. 2 min z każdej ze stron. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Gotowe kopytka z podaję polane
olejem arganowym, posypane wegańskim
parmezanem i z dodatkiem smażonych liści
szałwii.Pycha!A na deser może Wegańskie puszyste
ciasto drożdżowe z dodatkiem
batatów ?* Jak upiec batata?
Batata myję i dokładnie owijam folią aluminiową. Piekę go ok. 1 h w temperaturze 200 st. C. Upieczonego
batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do przestygnięcia. Zdejmuję folię aluminiową i pozbawiam go skóry.