Wykonanie
W okresie Świątecznym miałam tyle na głowie, że blogi leżały odłogiem, dopiero dziś zabrałam się za obrabianie zdjęć wykonanych dobre kilka tygodni temu.W drugiej połowie grudnia było trochę obżarstwa, wypadliśmy z rytmu zdrowego życia i teraz będziemy to nadrabiać, wobec tego na fit-appetit będzie się trochę działo. Dziś na przykład zrobiłam na szybko taką
sałatkę śledziową z
makaronem ryżowym - czyli tego, co akurat miałam pod ręką. Odpowiednie
przyprawy i gotowe - smacznie, zdrowo.
Sałatka jest idealna dla osób chcących obniżyć cholesterol.Ilość
śledzia w tej
sałatce jest dość duża - my tak lubimy. Jeśli ktoś preferuje mniej intensywny smak
ryby w
sałatce to proponuję zmniejszyć ilość
śledzia o połowę.Składniki:4 płaty
matiasa, wcześniej namoczone przez kilka godzin w zimnej wodziepół opakowania
makaronu ryżowegopół dużego zielonego
ogórka1 mała
cebulkaPrzyprawy:Do
śledzia:3 łyżki
oleju lnianego1 płaska łyżeczka
pieprzu cytrynowegołyżka
soku z cytrynyłyżeczka
suszonego koperkuDo
makaronu:3 łyżki
oleju lnianego1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
lubczykuPrzygotowanie:
Śledzia kroimy w sporą kostkę,
cebulkę drobno siekamy,
ogórka kroimy w kostkę podobnej wielkości co
śledzia.
Śledzia łączymy z
olejem i
przyprawami, dodajemy
cebulkę, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamyChłodny
makaron łączymy z
olejem i
przyprawami, dokładnie mieszamy. Dodajemy do
makaronu ogórka.Na dno małych miseczek wykładamy
makaron z
ogórkiem, na wierzch rozkładamy
śledzia.Smacznego!