ßßß Cookit - przepis na Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was.
Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej.
SKŁADNIKI:
500g makaronu spaghetti
sól
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4-5 ząbków czosnku
papryczka pepperoni
natka pietruszki
parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
W czasie kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka pietruszki i wiórkami parmezanu.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/spaghetti-aglio-e-olio.html