ßßß Cookit - przepis na Faworki czekoladowe- bardzo kruche i chrupiące / czekoladowy chrust

Faworki czekoladowe- bardzo kruche i chrupiące / czekoladowy chrust

nazwa

Wykonanie

Na blogu znajdziecie przepis na bardzo kruche faworki na mące pszennej i w nieco zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej orkiszowej - link tutaj . Dzisiejsza, bazująca na tym przepisie wersja faworków jest aromatyczna od kakao i zapewniam - równie smaczna i chrupiąca co oryginał. Co ważne do ciasta nie dodajemy ogromnej ilości żółtek, jak to jest w klasycznych przepisach na chrust. Bazujemy na kwaśnej gęstej śmietanie. Polecam!
Składniki:
· 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
· 2 kopiaste łyżki kakao
· 1 żółtko
· 2 łyżki octu
· szczypta soli
· ok. 350-370 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· olej do smażenia
· cukier puder do obsypania
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z dobrym, ciemnym kakao, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę - śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - to ważne, cienkie faworki gwarantują nam niezwykłą chrupkość. Wykrawamy nieduże prostokąty/ romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy chwilę z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju- uwaga! faworki smażą się błyskawicznie. Należy zachować czujność, gdyż w przeciwieństwie do faworków jasnych- bez kakao, gdzie ładnie widać kolor i bez problemu zauważymy moment, kiedy chrust się zezłoci, w tym przypadku nie możemy na tym bazować. Kiedy poczujemy pod widelcem, że ciasto lekko zesztywniało, to znak, że należy chrust przewrócić na drugą stronę. Usmażone faworki wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/faworki-czekoladowe-bardzo-kruche-i.html