Wykonanie
Herbata imbirowa to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych
napojów jakie znam. Kilka
razy spotkałam się ze sklepowym kandyzowanym
imbirem i pierwsze co przychodziło mi na myśl to użycie go właśnie do aromatyzowania
herbaty. Postanowiłam zrobić własną wersję ze świeżego korzenia, która wyszła pyszna, ostra i wyjątkowo aromatyczna. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i pięknie się przechowuje.►
imbir [średni korzeń]►
cukier [1 szklanka + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia]►
woda [1 szklanka]Obrać korzeń
imbiru (najwygodniej jest zeskrobać wierzchnią warstwę metalową łyżeczką).Pokroić na ok. dwumilimetrowe plasterki.Wrzucić do garnka, zalać szklanką zimnej
wody i doprowadzić do wrzenia.Gotować przez ok. 10 min.Po uplywie podanego czasu dodać szklankę
cukru i gotować w
cukrowym syropie przez ok. 40 min.Odsączyć kawałki
imbiru (nie wylewać
syropu, świetnie nadaje się do
herbaty!) i obtoczyć w cukrze.Pozostawić na noc do przeschnięcia.