ßßß Cookit - przepis na Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokat u . Naprawdę wyraźnym. :-) Zas kakując o wyraźny m. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubi sz, pokochasz i tę babkę. Nie porywam sie na skomplikowane wyp ieki, nie jes t więc zaskoczeniem banalna rece ptura tego ciasta. Za praszam.
Babka:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka ajerkoniaku
Lukier adwokatowy:
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki ajerkoniaku
1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników.
2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-adwokatowa-ajerkoniakowa.html