Pyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokat u . Naprawdę wyraźnym. :-) Zas kakując o wyraźny m. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubi sz, pokochasz i tę babkę. Nie porywam sie na skomplikowane wyp ieki, nie jes t więc zaskoczeniem banalna rece ptura tego ciasta. Za praszam.Babka:1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia5 jajek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 szklanka oleju rzepakowego1 szklanka ajerkoniakuLukieradwokatowy:1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki ajerkoniaku1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników.2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.