ßßß Cookit - przepis na Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe

nazwa

Wykonanie

Po kilkudniowej przerwie świątecznej wracam do was z przepisem na proste ciastka orzechowe. Są one miękkie, niezbyt słodkie i oczywiście intensywnie orzechowe. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i nawet po kilku dniach dobrze smakują.
Do upieczenia ciastek użyłam orzechów włoskich, ale z powodzeniem możecie zastąpić je ziemnymi czy laskowymi.
Składniki na 20 sztuk:
80g masła
60g cukru trzcinowego
jajko
100g maki pełnoziarnistej
100g orzechów włoskich
proszek do pieczenia
Orzechy mielimy blenderem na mąkę.
Masło z cukrem ucieramy na jasna, puszysta masę. Wbijam jajko i miksujemy. Dodajemy mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/12/ciastka-orzechowe.html