Po kilkudniowej przerwie świątecznej wracam do was z przepisem na proste ciastkaorzechowe. Są one miękkie, niezbyt słodkie i oczywiście intensywnie orzechowe. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i nawet po kilku dniach dobrze smakują.Do upieczenia ciastek użyłam orzechów włoskich, ale z powodzeniem możecie zastąpić je ziemnymi czy laskowymi.Składniki na 20 sztuk:80g masła60g cukru trzcinowegojajko100g maki pełnoziarnistej100g orzechów włoskichproszek do pieczeniaOrzechy mielimy blenderem na mąkę.Masło z cukrem ucieramy na jasna, puszysta masę. Wbijam jajko i miksujemy. Dodajemy mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)