Wykonanie
Moim zdaniem nie ma lepszego
pieczywa niż domowe, najlepiej jeszcze ciepłe. Zwykle piekę
chleby, ale ostatnio równie często przygotowuję domowe
bułki. Ostatni wypiek, czyli żytnie bułeczki zdecydowanie nam posmakował i z chęcią podzielę się z
wami przepisem
Bułki najlepiej smakują w dzień pieczenia, ale dość dobrze zachowują świeżość i będą równie smaczne po 2-3 dniach. Idealnie pasuje do nich
masło i mnóstwo warzyw, albo w wersji na słodko-
dżem.Składniki na 9
bułek:2 szklanki
mąki żytnie pełnoziarnistej2 szklanki
mąki pszennej typ 6501 szklanka
otrębów3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
wody1/2 szklanki nasion dyniłyżeczka
soliłyżeczka
cukru20g
drożdżyZ ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.Do miski przesiewamy
mąki, dosypujemy
otręby,
dynię,
sól, dolewamy
wodę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy
bułki- wałkujemy je na stolnicy dość grubo i wykrawamy romby lub w wersji dla leniwych- nadajemy im okrągły kształt. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 45 minut.
Bułki pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)