Wykonanie
Bardzo smaczne i proste do przygotowania skrzydełka w aromatycznym
ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem
chilli, ze słodko kwaśnym posmakiem. Skrzydełka przygotowałam z sosem Madziarów, który otrzymałam do przetestowania od FIRMY FOLWARK .
1 kg skrzydełek50 ml
oliwy z oliwekPrzyprawa do kurczaka (pikantna)3 łyżki liścia
lubczyku0 , 5 szklanki sosu Madziarów (link do firmy)Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy.
Mięso dokładnie nacieramy pikantną
przyprawą do kurczaka oraz liściem
lubczyku. Sos Madziarów mieszamy z
oliwą z oliwek. Zalewamy nim
mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
kurczaka układamy w naczyniu i pieczemy w 200*C przez 40 minut. Często przewracamy
mięso. Tak zamarynowane
mięsko możemy również ugrillować.