ßßß Cookit - przepis na Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa

Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.
300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 duży batat
100 g koncentratu pomidorowego
100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj)
200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu
Sól
Pieprz
Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, boczek w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/fasolka-po-portugalsku-feijoada.html