Wykonanie
Fajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami zbliża się jesień, przypominają mi o tym
śliwki i ich zapach.Ciasto oraz
kawę podałam na New Hollins Gold Porcelana Bogucice
2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
przyprawy do piernika2
jajka1 szklanka
mleka0,5 szklanki
oleju500 g
śliwekW misie miksera mieszamy mokre składniki –
mleko,
olej i
jajka. W drugiej misce łączymy ze
sobą suche produkty –
mąka,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
cukier. Ciągle miksując dodajemy po łyżce
mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać
śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180*C.