ßßß Cookit - przepis na Śliwkowo-budyniowa poezja

Śliwkowo-budyniowa poezja

nazwa

Wykonanie

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olejek pomarańczowy
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra)
50 g margaryny
Masa śliwkowa:
500 g śliwek
0,5 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Polewa:
100 g czekolady
2 łyżki mleka
1. Biszkopt:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy , dodajemy cukier i pod koniec ubijania po jednym żółtku i kilka kropel olejku pomarańczowego. Na końcu mąkę mieszamy łyżką z ubitymi białkami. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową (35x35cm). Pieczemy około 12 minut w 160*C. Po wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia. Następnie biszkopt przekładamy do foremki o wymiarach 12x23 cm (keksówki). Resztę odcinamy.
2. Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia.
3. Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
4. Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu.
5. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/09/sliwkowo-budyniowa-poezja.html