Wykonanie
Kruche ciasto, kosteczki
jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch - ale... to już było... Owszem, Szarlotka z
budyniem pojawiła się już na blogu ale ta jest inna - zrobiłam inne ciasto kruche, wypróbowane już z powodzeniem przy Kruchym cieście z
malinami i budyniową pianką, a do tego zamiast klasycznego budyniu
waniliowego czy
śmietankowego użyłam budyniu
toffi - różnica w smaku jest, i to znaczna :)
SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 23x33cm)Ciasto:250 g masła/margaryny5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBudyń:2 budynie
toffi3 szkl
mleka4 łyżki
cukruPonadto:4-5 dużych słodkich
jabłekcukier puder do posypania1. Składniki ciastaa) zagnieść tradycyjnym sposobem lubb) utrzeć mikserem
masło z
żółtkami i
cukrem, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie chwila). 2. Ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki a drugą wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia.Teraz ponownie są dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 15 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzićb) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć3.
Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.4. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl
mleka z 4 łyżkami
cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl
mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na
jabłka.5. Z lodówkiwyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić.6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i piec ok 35-40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min.Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać
cukrem pudrem.