ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z daktylami

Ciasto kokosowe z daktylami

nazwa

Wykonanie

Wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa.
Składniki:
(forma 33 cm x 23 cm)
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych)
dodatkowo:
100 g czekolady
50 g masła
2 łyżki mleka
garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych)
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było grudek mąki.
Dodać wiórki i daktyle, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzić i polać polewą.
Polewa:
Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą.
W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/12/ciasto-kokosowe-z-daktylami.html