Wykonanie
Muszę wam się przyznać, że nie znoszę pić
kawy z fusami tzw. parzonej po turecku, czytałam nawet wiele publikacji naukowych, które mówiły, że picie jej pod taką postacią jest bardzo niezdrowe, ze względu na obecność tanin (posądzanych o choroby układu krążenia), a także ze względu na zbyt długi kontakt fusów z
wodą co powoduje przedostawanie się do
wody substancji, którymi zanieczyszczona jest
kawa. Próbowałam już wszystkiego kawiarek, french pressów i niestety nie mogłam uzyskać pożądanego smaku
kawy, dlatego kiedy dostałam propozycję przetestowania tego ekspresu od razu się zgodziłam, a teraz podzielę się z
wami moją oceną :)
1. Po pierwsze wyglądMuszę przyznać, że idealnie wkomponował się w moją kuchnie, ma bardzo ciekawy, futurystyczny wygląd przypominający klepsydrę, pięknie błyszczącą i solidnie wykonaną obudowę, dzbanek jest bardzo poręczny, wyświetlacz nieskomplikowany i łatwy w obsłudze, pojemnik na
wodę jest szeroki bez problemu można do niego nalać
wodę.2. Po drugie wnętrze i dodatkiEkspres testuje od kilku dni i nie mam mu nic do zarzucenia,
kawa smakuje wyśmienicie, dodatkowo wbudowany filtr oczyszcza doskonale
wodę (moja kranowa zawiera tyle chloru, że nie da się jej pić),
kawa zalewana jest
wodą o idealnej temperaturze, przy każdym użytkowaniu w domu unosi się cudowny aromat
kawy. Warto również wspomnieć o tym, że ekspres ma wbudowaną płytę grzewczą, która jeszcze przez 45 minut utrzymuje ciepło
kawy. Dodatkowo do ekspresu dołączona jest specjalna łyżka, która pozwoli na odmierzenie idealnej ilości
kawy, natomiast dzbanek jest podzielony miarką dzięki temu wiemy ile
wody potrzeba na jedną filiżankę.3. Gotowa
kawa o porankuZdecydowanie najlepszą funkcją tego ekspresu jest 24 godzinny programowalny zegar, idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy rano na nic nie mają czasu (ani siły), a także dla wszystkich singli, którym nie ma kto rano podać kubka
kawy. Jak to działa ? Jest to dziecinnie proste wystarczy wieczorem, wsypać
kawę i nalać
wodę, ustawić zegar np. na 6:55 i kiedy o 7 rano wstaniemy, w domu będzie unosił się wspaniały aromat, a w kuchni będzie na nas czekał dzbanek gorącej
kawy (czyż nie jest to genialne) ja połowę wlewam do przenośnego termosu, połowę jeśli zdążam
pije do porannej owsianki i od razu dzień staję się przyjemniejszy.4. Czyszczenie ?W
sumie to nie ma co tu czyścić, wystarczy opłukać dzbanek po
kawie, wyrzucić jednorazowy papierowy filtr (są naprawdę wygodne, za każdym parzeniem wkładamy świeży, filtry nie są drogie ja zapłaciłam coś około 5 złotych za 100 sztuk, są też łatwo dostępne, znajdziecie je w każdym większym markecie)5. Dane techniczne czyli kilka słów od producentaZaawansowana technologia dozowania
wody dla optymalnej temperatury i lepszego smaku
kawyTechnologia Doboru Optymalnej TemperaturyO 75% krótszy czas podgrzewania do optymalnej temperaturySystem filtracji
wody BRITA zapewnia doskonałą jakość parzonej
kawyDzbanek szklany o pojemności 1 , 25 lPodświetlany na niebiesko wyświetlacz podczas parzenia
kawy i utrzymania ciepłaŁyżka do odmierzania 6 g
kawyDo przygotowywania 10 dużych filiżanekWyjmowany koszyk na filtr24-godzinny programowalny zegarFunkcja wstrzymania parzenia6. PodsumowanieZ czystym sumieniem
mogę polecić ten ekspres każdej osobie, która tak jak ja nie wyobraża sobie dnia bez pysznej aromatycznej
kawy, co do jego cech to jest dziecinnie prosty w użytkowaniu, nie wymaga specjalnej
troski, ani skomplikowanego czyszczenia, rano serwuje nam pyszną
kawę, która będzie gorąca nawet po 45 minutach, do tego idealnie oczyszcza
wodę z wszelkich zanieczyszczeń, cóż nic dodać nic ująć, wiem że powinnam podać tutaj jakąś wadę więc może fakt, że do ekspresu nie ma dołączonych filtrów papierowych (filtr do oczyszczania
wody jest dołączony) o czym nie wiedziałam i kiedy chciałam sobie zaserwować wieczorem
kawy niestety musiałam poczekać do rana :) no i niestety po wyjęciu dzbanka w trakcie zaparzania ekspres nie
kapie tak jak zapewnia producent, ale po zakończeniu parzenia
kawa kapie z filtra więc trzeba o tym pamiętać. Podsumowując : Uwielbiam ten ekspres nie sądziłam, że tak ułatwi mi życie i poranki :) nie wyobrażam sobie już parzenia
kawy bez niego :)Cena : ok 300 złTutaj jeszcze filmik dla wszystkich zainteresowanych
Składniki :500 g puree z upieczonej dyni (można użyć mrożonej)1/2
pomarańczamleko 200 ml
przyprawy korzenne (może być
przyprawa do piernika)100 ml
espressomiód do smakuPrzygotowanie :Zagotować
mleko z
przyprawą korzenną można dodatkowo dodać laskę
cynamonu,
goździki, zblendować
dynię razem z
pomarańczą i
mlekiem (dla pożądanej konsystencji najlepiej, żeby była trochę gęsta jednak na tyle by można było ją swobodnie wypić :) na spód szklanki wlewamy warstwę
dyniową, następnie spieniamy
mleko (można to zrobić trzepaczką, mikserem, można użyć french pressu lub spieniacza do
mleka) wlewamy je delikatnie na warstwę
dyniową, następnie przygotowujemy
espresso i wlewamy je delikatnie w środek wolnym strumień. Powinny powstać trzy regularne warstwySmacznego :)