ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-pierniczkowa latte i test nowego ekspresu Russell Hobbs Clarity

Dyniowo-pierniczkowa latte i test nowego ekspresu Russell Hobbs Clarity

nazwa

Wykonanie

Muszę wam się przyznać, że nie znoszę pić kawy z fusami tzw. parzonej po turecku, czytałam nawet wiele publikacji naukowych, które mówiły, że picie jej pod taką postacią jest bardzo niezdrowe, ze względu na obecność tanin (posądzanych o choroby układu krążenia), a także ze względu na zbyt długi kontakt fusów z wodą co powoduje przedostawanie się do wody substancji, którymi zanieczyszczona jest kawa. Próbowałam już wszystkiego kawiarek, french pressów i niestety nie mogłam uzyskać pożądanego smaku kawy, dlatego kiedy dostałam propozycję przetestowania tego ekspresu od razu się zgodziłam, a teraz podzielę się z wami moją oceną :)
1. Po pierwsze wygląd
Muszę przyznać, że idealnie wkomponował się w moją kuchnie, ma bardzo ciekawy, futurystyczny wygląd przypominający klepsydrę, pięknie błyszczącą i solidnie wykonaną obudowę, dzbanek jest bardzo poręczny, wyświetlacz nieskomplikowany i łatwy w obsłudze, pojemnik na wodę jest szeroki bez problemu można do niego nalać wodę.
2. Po drugie wnętrze i dodatki
Ekspres testuje od kilku dni i nie mam mu nic do zarzucenia, kawa smakuje wyśmienicie, dodatkowo wbudowany filtr oczyszcza doskonale wodę (moja kranowa zawiera tyle chloru, że nie da się jej pić), kawa zalewana jest wodą o idealnej temperaturze, przy każdym użytkowaniu w domu unosi się cudowny aromat kawy. Warto również wspomnieć o tym, że ekspres ma wbudowaną płytę grzewczą, która jeszcze przez 45 minut utrzymuje ciepło kawy. Dodatkowo do ekspresu dołączona jest specjalna łyżka, która pozwoli na odmierzenie idealnej ilości kawy, natomiast dzbanek jest podzielony miarką dzięki temu wiemy ile wody potrzeba na jedną filiżankę.
3. Gotowa kawa o poranku
Zdecydowanie najlepszą funkcją tego ekspresu jest 24 godzinny programowalny zegar, idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy rano na nic nie mają czasu (ani siły), a także dla wszystkich singli, którym nie ma kto rano podać kubka kawy. Jak to działa ? Jest to dziecinnie proste wystarczy wieczorem, wsypać kawę i nalać wodę, ustawić zegar np. na 6:55 i kiedy o 7 rano wstaniemy, w domu będzie unosił się wspaniały aromat, a w kuchni będzie na nas czekał dzbanek gorącej kawy (czyż nie jest to genialne) ja połowę wlewam do przenośnego termosu, połowę jeśli zdążam pije do porannej owsianki i od razu dzień staję się przyjemniejszy.
4. Czyszczenie ?
W sumie to nie ma co tu czyścić, wystarczy opłukać dzbanek po kawie, wyrzucić jednorazowy papierowy filtr (są naprawdę wygodne, za każdym parzeniem wkładamy świeży, filtry nie są drogie ja zapłaciłam coś około 5 złotych za 100 sztuk, są też łatwo dostępne, znajdziecie je w każdym większym markecie)
5. Dane techniczne czyli kilka słów od producenta
Zaawansowana technologia dozowania wody dla optymalnej temperatury i lepszego smaku kawy
Technologia Doboru Optymalnej Temperatury
O 75% krótszy czas podgrzewania do optymalnej temperatury
System filtracji wody BRITA zapewnia doskonałą jakość parzonej kawy
Dzbanek szklany o pojemności 1 , 25 l
Podświetlany na niebiesko wyświetlacz podczas parzenia kawy i utrzymania ciepła
Łyżka do odmierzania 6 g kawy
Do przygotowywania 10 dużych filiżanek
Wyjmowany koszyk na filtr
24-godzinny programowalny zegar
Funkcja wstrzymania parzenia
6. Podsumowanie
Z czystym sumieniem mogę polecić ten ekspres każdej osobie, która tak jak ja nie wyobraża sobie dnia bez pysznej aromatycznej kawy, co do jego cech to jest dziecinnie prosty w użytkowaniu, nie wymaga specjalnej troski, ani skomplikowanego czyszczenia, rano serwuje nam pyszną kawę, która będzie gorąca nawet po 45 minutach, do tego idealnie oczyszcza wodę z wszelkich zanieczyszczeń, cóż nic dodać nic ująć, wiem że powinnam podać tutaj jakąś wadę więc może fakt, że do ekspresu nie ma dołączonych filtrów papierowych (filtr do oczyszczania wody jest dołączony) o czym nie wiedziałam i kiedy chciałam sobie zaserwować wieczorem kawy niestety musiałam poczekać do rana :) no i niestety po wyjęciu dzbanka w trakcie zaparzania ekspres nie kapie tak jak zapewnia producent, ale po zakończeniu parzenia kawa kapie z filtra więc trzeba o tym pamiętać. Podsumowując : Uwielbiam ten ekspres nie sądziłam, że tak ułatwi mi życie i poranki :) nie wyobrażam sobie już parzenia kawy bez niego :)
Cena : ok 300 zł
Tutaj jeszcze filmik dla wszystkich zainteresowanych
Składniki :
500 g puree z upieczonej dyni (można użyć mrożonej)
1/2 pomarańcza
mleko 200 ml
przyprawy korzenne (może być przyprawa do piernika)
100 ml espresso
miód do smaku
Przygotowanie :
Zagotować mleko z przyprawą korzenną można dodatkowo dodać laskę cynamonu, goździki, zblendować dynię razem z pomarańczą i mlekiem (dla pożądanej konsystencji najlepiej, żeby była trochę gęsta jednak na tyle by można było ją swobodnie wypić :) na spód szklanki wlewamy warstwę dyniową, następnie spieniamy mleko (można to zrobić trzepaczką, mikserem, można użyć french pressu lub spieniacza do mleka) wlewamy je delikatnie na warstwę dyniową, następnie przygotowujemy espresso i wlewamy je delikatnie w środek wolnym strumień. Powinny powstać trzy regularne warstwy
Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/12/dyniowo-pierniczkowa-latte-i-test.html