ßßß Cookit - przepis na Kawa piernikowo - pomarańczowa

Kawa piernikowo - pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam w poście z kandyzowanymi skórkami, przepis na wykorzystanie syropu. Pomysł banalny, ale jaki smaczny. Do tego jeszcze naprawdę bardzo świąteczny.
Składniki:
4 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
woda
mleko
syrop z kandyzowanych skórek pomarańczy
Wykonanie:
Do kawiarki wlewamy wodę. Do koszyczka na kawę wsypujemy mieloną kawę i przyprawę do piernika. Przygotowujemy kawę. Do szklanki wlewamy odrobinę syropu. Następnie spieniamy mleko, delikatnie uderzamy dzbankiem z mlekiem o stół. Powoli nalewamy mleko do szklanki. Następnie wlewamy kawę (musi być cieplejsza niż mleko, najwygodniej jest wlewać kawę po łyżeczce). Podajemy natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Kawa-piernikowo-pomaranczowa.html