ßßß Cookit - przepis na Imbirowe Bronies z czekoladowym lukrem

Imbirowe Bronies z czekoladowym lukrem

nazwa

Wykonanie

To ciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.
Składniki:
150 g migdałów
400 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
250 g drobnego cukru trzcinowego
250 g masła
1 łyżka mielonego imbiru
6 jajek
lukier:
100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 g kakao
200 g cukru pudru przesianego przez sito
4 łyżki wody
2 łyżki startego świeżego imbiru
kandyzowany imbir
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, jak woda ostygnie ściągnąć z migdałów skórkę. Następnie migdały osuszyć i zmielić.
Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Do garnka o grubym dnie włożyć czekoladę, kakao, cukier i masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu.
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie po 1 żółtku.
Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany.
Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta przestanie się trząść, a środek się zetnie. Ciasto ostudzić.
Przygotować polewę: masło, czekoladę, kakao, cukier puder, wodę i starty imbir włożyć do garnka o grubym dnie, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładki lukier.
Ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym imbirem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/12/imbirowe-bronies-z-czekoladowym-lukrem.html