ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na pierniczki. Co zrobić, aby upiec najlepsze na świecie pierniczki? Już zdradzam ten sekret. Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ciasta należy zawołać wszystkich do kuchni. Ich wykrojenie powinno być zabawą dla całej rodziny. Gdy pierniczki ostygną, możemy je udekorować. Ale przy dekorowaniu również powinna brać udział cała rodzina. I wówczas takie pierniczki mają moc i najlepszy smak :)
Składniki (3 blaszki pierniczków):
75 g masła
150 g cukru
130 g miodu naturalnego
420 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy do czasu, aż miód i masło się roztopią i całość mieszamy. Cukier nie musi się roztopić. Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i sodę wsypujemy do miski. Dodajemy ostudzony miód i jajka. Całość zagniatamy. Ciasto powinno przestać kleić się do rąk. Jeśli tak nie jest, dodajemy odrobinę mąki.
Blat lekko oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy około 2-2,5 cm.
Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 11 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekę na środkowej grzałce z termoobiegiem.
Pierniczki zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie. Po ostudzeniu twardnieją. Ostudzone pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku około 4- 5 tygodni. W tym czasie pierniczki zmiękną.
Ostudzone pierniczki można udekorować.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/pierniczki.html