ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec-miodownik (bez cukru)

Orzechowiec-miodownik (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami w związku z tym chcę się dziś z Wami podzielić moją wersją miodownika.
By tradycji stało się zadość i to ciasto postanowiłam odchudzić. Kaloryczny i o wysokim IG (indeks glikemiczny) cukier zamieniłam na ksylitol o niskim IG i kcal. Natomiast powszechnie stosowaną mąkę tortową na orkiszową, dzięki czemu zwiększyłam ilość błonnika pokarmowego oraz zmniejszyłam ilość kcal.
100g ciasta dostarcza około 320 kcal.
Ciasto:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 2 szklanki
Miód- 2 łyżki
Ksylitol- 1/3 szklanki
Masło- 70g
Jajka- 2 sztuki
Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
Cukier wanilinowy- 3 krople
Wierzchnia warstwa:
Orzechy włoskie- 250g
Miód- 2 łyżki
Masło- 50g
Masa budyniowa z ma scarpone:
Mleko 1,5%- 400ml
Budyń waniliowy bez cukru- 1 sztuka
Ksylitol- 4 łyżeczki
Mascarpone
Żelatyna- 1-2 łyżeczki
Przepis:
1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Blachę kwadratową 21*21 wyłożyć papierem, a następnie połową ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy. Mieszać na małym ogniu.
3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku.
4. 3/4 mleka gotujemy z ksylitolem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do gotującego się budyniu. Gdy masa wystygnie miksujemy z serkiem mascarpone.
5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami.
100g orzechowca dostarcza:
B-7 , 2 g T-24,2g W-23 , 9 g E- 325 , 1 kcal WW-2 , 5
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/12/orzechowiec-miodownik-bez-cukru.html