Zdrowy koktajl z truskawek i płatków owsianych

nazwa

Wykonanie

Truskawki zawierają dużo witaminy C (60 miligramów na 10 dag, w cytrynie - 50 mg), witaminy Bi, B2, A, prawie wszystkie makro- i mikroelementy oraz żelazo, fosfor, magnez i mangan. Są małokaloryczne - kilogram owoców ma zaledwie 400 kalorii. Najlepiej jeść je na czczo. Oczyszczają bowiem i odtruwają organizm.
Aby przygotować szybkie i zdrowe śniadanie, wystarczy zmiksować płatki owsiane z mlekiem migdałowym i truskawkami w takiej ilości, by konsystencja przypominała koktajl - na 1,5 szklanki mleka migdałowego potrzeba pół szklanki płatków owsianych i pół szklanki truskawek. Można dosłodzić miodem lipowym, stewią lub ksylitolem, czyli cukrem z brzozy. Posypać łyżką płatków migdałowych uprażonymi na patelni (zdjąć, gdy zaczniemy czuć orzechowy zapach).
Co można zrobić inaczej:
- Można dodać świeże liście mięty i posiekaną skórkę z cytryny.
- Można zastąpić mleko migdałowe mlekiem krowim.
- Można połączyć w dowolnych proporcjach mleko z sokiem pomarańczowym.
- Można dodać kostki lodu lub kulkę lodów waniliowych.
Jak obchodzić się z truskawką - wskazówki :
- Truskawki nie mogą być obite, nie mogą rozlatywać się w palcach.
- Nie wolno nosić truskawek w reklamówce, lepiej kupić łubiankę.
- W domu należy truskawki przebrać, położyć na papierze. Wstawić na górę lodówki, żeby nie były zmarznięte.
- Jeżeli truskawki mają dużo piasku, należy je oczyścić i potem opłukać, nie odrywając szypułki. Potem wysuszyć w durszlaku i na papierowym ręczniku albo ścierce.
- Po umyciu można truskawki przechowywać, ale jedynie rozłożone w jednej warstwie.
- Zimna truskawka nie ma smaku i traci zapach. Trzeba wyjąć truskawki trochę wcześniej przed podaniem.
Blender ADLER AD 4054 Blender Hyundai HB 981 Blender Bugatti Vela
Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika Kucia
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145551,18268436,Zdrowy_koktajl_z_truskawek_i_platkow_owsianych.html