Wykonanie
5 całych jaj40 dag
mąkikostka
masła (20 dag)- stopionego i lekko przestudzonego1 szklanka
cukru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie około 30 dag drobno pokrojone (
rodzynki,
migdały,
figi,
orzechy...)Wykonanie
Jaja zmiksować z
cukrem, dodać ciepłe, stopione
masło,
śmietanę. następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać oprószone
mąką bakalie i wmieszać je drewniana łyżką. Ciasto jest bardzo gęste.Wyłożyć je do dwóch małych keksówek, lub jednego większego tzw. korytka. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut- czasami dłużej do godziny.Ten keks można upiec na tydzień przed świętami. Bardzo długo zachowuje świeżość.Jest prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Można dodać do niego ulubiony zapach, lub
bakalie namoczyć wcześniej w
alkoholu- według upodobania.