ßßß Cookit - przepis na Domowe chipsy bananowe – bez soli, cukru, tłuszczu

Domowe chipsy bananowe – bez soli, cukru, tłuszczu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak zrobić jeszcze jedną wersję zdrowszych chipsów na imprezę lub towarzyskie spotkanie? Bardzo prosto. Wystarczy piekarnik i kilka minut na pokrojenie bananów. Reszta dokona się sama. Nie będą potrzebne żadne dodatki ani przyprawy. Naturalny smak bananów wystarczy, aby nasze podniebienie było usatysfakcjonowane, a brak dodanego cukru i tłuszczu oszczędzi naszym bioderkom dodatkowych centymetrów.
Składniki (na 3 duże blachy = 3 małe miseczki chipsów)
6 dojrzałych bananów (ale nie przejrzałych)
papier do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 ˚C na około 1 godzinę i 20 minut z włączonym nawiewem. Czas suszenia zależy od zawartości wilgoci w bananach i grubości plasterków. Można również użyć suszarki do grzybów.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/domowe-chipsy-bananowe-bez-soli-cukru.html