ßßß
seleryba po greckugreek style celery a’la fishSkładniki:
seleryba1 kg selera2 litry wody2 liście nori + ok. 5 do obwijania2 łyżki sosu sojowego4 liście laurowe2 ziela angielskie1-2 ziarenka kolendrysól morskapieprzok. 1/4-1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowegomąka ryżowa do obtoczeniaWodę zagotować razem z nori, sosem sojowym i przyprawami. Selera obrać i pokroić w okrągłe plastry, a następnie na pół. Gotować w „bulionie” z nori aż będzie miękki ok. 15-25 min. w zależności od grubości i wielkości plastrów. Gdy seler się ugotuje wyłowić go i lekko przestudzić. Następnie doprawić solą oraz pieprzem. Liście nori pokroić w długie paski. Każdy kawałek selera obwinąć paskiem glona nori, moczyć w mleku, a następnie obtaczać w mące ryżowej. Piec na papierze do pieczenia do zezłocenia lub smażyć na oleju ryżowym z obu stron.warzywa po grecku :cebulabiała i jasnozielona część pora1/2 kg marchewki200g pietruszki3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta chilliolej ryżowysól morskapieprz1-2 szklanki wody4-5 łyżek koncentratu pomidorowegoCebulę pokroić w kostkę, a por w talarki. Rozgrzać olej, dodać przyprawy i podsmażać z cebulą oraz porem do zeszklenia. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Dodać je do cebuli i pora ze szczyptą chilli orz soli. Podsmażać ok 10 min. Zalać 2 szklankami wody. Dusić aż będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.Połowę warzyw wyłożyć do dowolnego naczynia. Na to położyć selerybę, a na koniec przykryć ją resztą warzyw. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można zrobić więcej warstw, wszystko zależy od wielkości naczynia.Smacznego!I tym sposobem kończę świąteczne wpisy choć pewnie jeszcze przyprawa piernikowa będzie towarzyszyć mi całą zimę, bo niestety śnieg za oknem się nie pojawia – w Polsce, a tym bardziej w Anglii. Miłego popołudnia!