ßßß Cookit - przepis na DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

nazwa

Wykonanie

Podobno cała Dania pachnie teraz, w Święta, tymi ciasteczkami. Dzięki przyprawom korzennym nazywane są "duńskimi piernikami". Gotowe ciastka są kruche i dość twarde. Warto przechowywać je w szczelnie zamykanej puszce z dodatkiem kawałków jabłek, dzięki czemu z każdym dniem będą robiły się coraz delikatniejsze. Ja lubię chrupiące ciastka, takie które pękają z trzaskiem przy ugryzieniu, nie dodaję więc nic do pojemnika.
Składniki:
125 g miodu (np. spadziowego)
250 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kardamonu
1 gwiazdka anyżu
3 łyżki migdałów blanszowanych
3 łyżki pistacji
3 łyżki orzechów laskowych
500 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
Miód przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego cukier i dokładamy masło. Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek. Przyprawy dodajemy do garnka. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy powstanie nam jednorodna masa wsypujemy do niej migdały, orzechy laskowe i pistacje. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynne składniki z orzechami i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą (osobno) przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i związujemy z obu stron (jak cukierka). Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ruloniki z ciasta tniemy bardzo ostrym nożem na plasterki grubości 8-10 mm.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/12/dunskie-brazowe-ciasteczka-brunkager.html