ßßß Cookit - przepis na owoce pod koglem-moglem

owoce pod koglem-moglem

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani w nowym roku! Po świątecznym i noworocznym objedzeniu oraz zasłodzeniu mam dla Was coś niezwykle przyjemny o orzeźwiający deser. Mianowicie pieczone owoce pod puszystą pierzyną z kogla-mogla karmelizowane przed podaniem.
przepis na dwie porcje
owoce:
sok i skórka z 1 cytryny
20 g konfitury różanej
100 g truskawek
50 g rabarbaru
80 g malin
50 g wiśni
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez 30 minut w 180 º C. Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić mocno w lodówce. Gotową mieszankę owocową wyłożyć na talerzyki lub miseczki.
kogel-mogel:
6 łyżeczek cukru
3 łyżki amaretto
3 żółtka
Żółtka ucierać z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać alkohol i dokładnie połączyć. Otrzymaną masą przykryć owoce ułożone na talerzykach. Przed podaniem przyrumienić wierzch deseru palnikiem cukierniczym i udekorować nasionami granatu.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/01/owoce-pod-koglem-moglem.html