ßßß
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):8 dużych jajek1 szklanka cukru250 g mielonego makupół szklanki posiekanych orzechów, migdałów1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej1,5 łyżeczki przyprawy do piernikaGanasz czekoladowy:100 g czekolady deserowej100 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek).Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min.Ganasz czekoladowy:Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
