ßßß Cookit - przepis na Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy)

Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam!
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
8 dużych jajek
1 szklanka cukru
250 g mielonego maku
pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Ganasz czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek).
Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min.
Ganasz czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/12/makowiec-bez-maki-i-tuszczu-bezglutenowy.html