Wykonanie
Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama
mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam!
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):8 dużych
jajek1 szklanka
cukru250 g mielonego
makupół szklanki posiekanych
orzechów,
migdałów1 łyżka suszonej
skórki pomarańczowej1,5 łyżeczki
przyprawy do piernikaGanasz
czekoladowy:100 g
czekolady deserowej100 ml
śmietany kremówkiPrzygotowanie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem. Następnie dodać
mak,
orzechy,
skórkę pomarańczową,
przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z
białek).Ubić pianę z
białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min.Ganasz
czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.