ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostry dip paprykowy to strzał w dziesiątkę jeśli planujecie imprezę z przekąskami. Co prawda miałam problem przy wykonaniu sosu, wyszedł mi tak ostry, że po każdym spróbowaniu musiałam szybko przepijać wodą (a przecież sam się nie doprawi;), ale powiem Wam, że zdecydowanie było warto :)) Mój jest żółty, jednak jeśli użyjecie czerwonej papryki i papryczki pepperoni, sos będzie miał piękny krwisty kolor.
Potrzebujemy:
1/2 papryki (u mnie żółta)
1 papryczkę pepperoni
1 łyżkę pomidorów z puszki
sól, pieprz
1 łyżkę oleju
Paprykę myjemy, wydłubujemy środek (w tym pestki) i kroimy w kosteczkę.
Papryczkę pepperoni przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki i kroimy ją w paseczki. Uwaga, najlepiej kroić ją w rękawiczkach! (lub szybko i dokładnie umyć ręce:)
W rondelku na oleju podsmażamy obydwie papryki, cały czas mieszamy, dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku. Gdy papryki rozmiękną miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/12/ostry-dip-do-chipsow-i-nie-tylko.html