Wykonanie
Ostry dip
paprykowy to strzał w dziesiątkę jeśli planujecie imprezę z przekąskami. Co prawda miałam problem przy wykonaniu sosu, wyszedł mi tak ostry, że po każdym spróbowaniu musiałam szybko przepijać
wodą (a przecież sam się nie doprawi;), ale
powiem Wam, że zdecydowanie było warto :)) Mój jest żółty, jednak jeśli użyjecie
czerwonej papryki i
papryczki pepperoni, sos będzie miał piękny krwisty kolor.
Potrzebujemy:1/2
papryki (u mnie żółta)1
papryczkę pepperoni1 łyżkę
pomidorów z puszki
sól,
pieprz1 łyżkę
olejuPaprykę myjemy, wydłubujemy środek (w tym pestki) i kroimy w kosteczkę.
Papryczkę pepperoni przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki i kroimy ją w paseczki. Uwaga, najlepiej kroić ją w rękawiczkach! (lub szybko i dokładnie umyć ręce:)W rondelku na
oleju podsmażamy obydwie
papryki, cały czas mieszamy, dodajemy
pomidory z puszki i doprawiamy do smaku. Gdy
papryki rozmiękną miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko.Smacznego!