ßßß Cookit - przepis na Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis

Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis

nazwa

Wykonanie

Dziś ostatni w tym roku świąteczny przepis, tym razem z wykorzystaniem śledzi a'la matjas. Zwróćcie uwagę na słowo "a'la", ponieważ pojawia się ono tutaj nie bez powodu. PRAWDZIWE MATJASY (określenie dotyczy wieku, nie gatunku ryby) to młodziutkie okazy, łowione od maja do czerwca. Są tłuste, ale mają delikatny smak. Jest to słynny, holenderski specjał, którego receptura jest dobrze strzeżona. W Polsce bardzo o nie trudno, dlatego najczęściej na świąteczny stół kupujemy podróbki - śledzie A'LA MATIAS. Czym się różnią od prawdziwych matiasów? Rzućcie okiem na poniższą grafikę.
Jak wspomniałam, w Polsce kupno prawdziwych matjasów graniczy z cudem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z konsumpcji śledzi. Warto pamiętać, że mimo wszystko wciąż są to bardzo wartościowe ryby, bogate w potas, witaminy A, D, E oraz łatwo przyswajalne białko . I dlatego właśnie przygotowałam dla Was prosty przepis na te przepyszne ryby.
Składniki:
10 gotowych filetów śledziowych a'la matjas *
4 łyżki musztardy francuskiej
słoik (280 g) pomidorów suszonych w oleju
1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
1 czerwona cebula
szczypta ostrej papryki
pieprz
1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki.
2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj.
3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać.
4. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
*Często na stoiskach rybnych można spotkać się ze świeżymi śledziami (i innymi gatunkami ryb). To tylko pozory, bo w rzeczywistości 99% z nich to produkt, który był wcześniej zamrożony (również te w całości, z wnętrznościami). Nie warto więc przepłacać za "świeżo złowione" ryby, bo to tak naprawdę to samo, co znajdziecie w zamrażarkach tuż obok.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/12/matjas-czy-sledz-ala-matjas-kilka-sow-o.html