Wykonanie
Musiałam jakoś spożytkować
białka, które zostały mi po przyrządzaniu placuszków z polenty . Myślałam o domowych bezach, ale ostatecznie padło na
ciasteczka czekoladowe. Po włosku ich nazwa brzmi
amaretti scuri, wystarczająco pięknie, by mnie przekonać. Przepis pochodzi z książki Nigella ekspresowo.
Składniki2
białka200g mielonych
migdałów30g
kakao175g
cukru pudruPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.Wymieszaj nieubite
białka z mielonymi
migdałami,
kakao i
cukrem pudrem, aż masa będzie miękka i lepka.Napełnij miseczkę
wodą, zanurzając w niej dłonie, formuj z masy kuleczki wielkości
orzechów włoskich. Układaj je na blesze, lekko rozpłaszczając. Masa jest bardzo lepka, więc najlepiej co chwila moczyć dłonie, aby wszystko przebiegało harmonijnie i bez niepotrzebnej irytacji.Wstaw
ciasteczka do piekarnika na około 10 minut.
Ciasteczka po upieczeniu nadal wyglądają na miękkie, ale twardnieją w miarę stygnięcia. W środku powinny być wilgotne i
mieć lekko kleistą konsystencję.Smacznego!