Wykonanie
Tort
czekoladowy z kremem ganache,
malinami,
bananami udekorowany słodkościami...Był to prezent przygotowany dla koleżanki Marty na 19-te urodziny od mojej siostry i jej koleżanki. Początkowo chciały zrobić go same (mimo że wcześniej nie robiły żadnego
tortu, a
Malwina zrobiła tylko w kuchni ratatouille i jajecznicę :D ). A skończyło się jak zawsze...

Miały wszystkie produkty potrzebne do zrobienia
tortu, więc zaczęły od
biszkoptu. Na szczęście mamy mikser, więc nie musiały zbytnio wysilać się. Ale nie poszło tak łatwo jak myślały.Przyszłam z treningu i z ciekawości spojrzałam na ciasto i coś mi nie pasowało... ;)Przepis był podany krok po kroku, ale jak to w szale robienia ciasta zapomniały o ŻÓŁTKACH! Całe ciasto było opadnięte. Ale cóż trzeba było jakoś zreanimować ciasto.Dodałyśmy
żółtka i 2 łyżeczki
proszku do pieczenia (
biszkopt w założeniach był bez proszku). Wstawiły do piekarnika i czekałyśmy co będzie z
ciastem.Szczęście w nieszczęściu, że nie był zakalcem, ale za to nic nie wyrósł. :(Następne podejście było z kremem... Powinno być z górki, ale niestety też musiałyśmy kombinować.

Ch yba lekko
śmietana się zważyła, ale co tam krem był dobry. ;pPadło na mnie żeby przekroić
biszkopt na połowę - normalnie wychodzi mi z 3
razy wyższy. Nie obyło się bez problemów, bo nie chcący zrobiła się dziura...Dałyśmy dużo
owoców, kremu,
słodyczy na górę i batony w koło
tortu.Dziewczyny mówiły, że był przepyszny i najważniejsze, że solenizantka była w siódmym niebie! :D

A teraz czas na przepis!Na
biszkopt:7
jajek1/3 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliąKrem ganache:500 ml
śmietany kremówki3
czekolady gorzkie1
mleczna2 łyżki
żelatynyDo nasączenia:50 ml
wódki150 ml
wody2 łyżeczki
kakaoDekoracja:batony KitKat czy WW
ciastka OreoM&M's y
Biszkopt:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy
żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Pokroić je na 3 części.Krem ganache:Do garnka dajemy
żelatynę z odrobiną
wody i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.Rozpuszczamy
czekoladę ze
śmietaną w garnku.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Do szklanki dodajemy 2 łyżki
żelatyny wraz z 4 łyżkami
wody. Odstawiamy na 10 minut.Ubija my kre m.Dekoracja:Nasączamy
biszkopt - mieszamy
wódkę wodę i
kakao, dodajemy
owoce i na to krem. Czynność powtarzamy.Górę dekorujemy
ciastka mi i M&M 'sami a boki batona mi.Wkładamy tort na całą noc do lodówki.Smacznego!! :D