ßßß
Miały wszystkie produkty potrzebne do zrobienia tortu, więc zaczęły od biszkoptu. Na szczęście mamy mikser, więc nie musiały zbytnio wysilać się. Ale nie poszło tak łatwo jak myślały.Przyszłam z treningu i z ciekawości spojrzałam na ciasto i coś mi nie pasowało... ;)Przepis był podany krok po kroku, ale jak to w szale robienia ciasta zapomniały o ŻÓŁTKACH! Całe ciasto było opadnięte. Ale cóż trzeba było jakoś zreanimować ciasto.Dodałyśmy żółtka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (biszkopt w założeniach był bez proszku). Wstawiły do piekarnika i czekałyśmy co będzie z ciastem.Szczęście w nieszczęściu, że nie był zakalcem, ale za to nic nie wyrósł. :(Następne podejście było z kremem... Powinno być z górki, ale niestety też musiałyśmy kombinować.
Ch yba lekko śmietana się zważyła, ale co tam krem był dobry. ;pPadło na mnie żeby przekroić biszkopt na połowę - normalnie wychodzi mi z 3 razy wyższy. Nie obyło się bez problemów, bo nie chcący zrobiła się dziura...Dałyśmy dużo owoców, kremu, słodyczy na górę i batony w koło tortu.Dziewczyny mówiły, że był przepyszny i najważniejsze, że solenizantka była w siódmym niebie! :D
A teraz czas na przepis!Na biszkopt:7 jajek1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka cukru z waniliąKrem ganache:500 ml śmietany kremówki3 czekolady gorzkie1 mleczna2 łyżki żelatynyDo nasączenia:50 ml wódki150 ml wody2 łyżeczki kakaoDekoracja:batony KitKat czy WWciastka OreoM&M's yBiszkopt:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę cukru.Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Pokroić je na 3 części.Krem ganache:Do garnka dajemy żelatynę z odrobiną wody i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.Rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Do szklanki dodajemy 2 łyżki żelatyny wraz z 4 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.Ubija my kre m.Dekoracja:Nasączamy biszkopt - mieszamy wódkę wodę i kakao, dodajemy owoce i na to krem. Czynność powtarzamy.Górę dekorujemy ciastka mi i M&M 'sami a boki batona mi.Wkładamy tort na całą noc do lodówki.Smacznego!! :D