ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wykonanie

ciasto:
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
masa:
1 kostka masła
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 kieliszek spirytusu
do dekoracji:
wiórki kokosowe
tarta gorzka czekolada
przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z cukrem, mlekiem, kakao, zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i ocet. Ciasto wlać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x35) i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół.
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Jajka roztrzepać, dodać cukry i mąki, wymieszać, rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy mleko się zagotuje, wlać przygotowany budyń i wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia budyniu. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń i na końcu alkohol.
2/3 masy wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią ciasta i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Udekorować wiórkami i startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/ciasto_czekoladowe2.htm