Wykonanie
11 listopada obchodzony jest Dzień świętego Marcina. Tego dnia w Europie i w Polsce spożywa się rogaliki świętomarcińskie. Z tej okazji przygotowałam dietetyczne rogaliki. Mój wypiek nie jest wykonany w sposób tradycyjny, ale dla tych dbających o linie idealnie się sprawdzi tego dnia.Składniki:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklanka
Jajko- 1 sztukaDrożdże/
drożdże instant 1/2 opakowania- 20g
Mleko 1,5 %- 50 mlCukier/ksylitol (do
drożdży instant)- 5 gMargaryna/olej- łyżka
Dżem nisko słodzony- 1/2 słoikaPrzepis:
Mleko lekko podgrzać. W misce wymieszać
drożdże,
cukier z łyżką
mąki, dodać
mleko i wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut.Stolnicę posypać
mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwa łkować na kształt koła i podzielić go na 8 równych kawałków. Na środek każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę
dżemu. Rogaliki zawinąć i odstawić na 4o minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.Z przepisu wyjdzie około 16 rogalikówJeden rogalik dostarcza:B-1 , 7 g T-1 , 2 g W-10 , 4 g E- 58 , 8 kcal WW-1